Garantie

Gegarandeerd resultaat


Dutchlabel geeft de garantie dat door ons bedachte concepten of campagnes effectief zullen zijn. Voorstellen kunnen namelijk vooraf aan een steekproef van de doelgroep worden voorgelegd en getest. De testgroep ondergaat dan een fMRI scan, oftewel hersenscan, waarbij het brein aangeeft of het beoogde concept of campagne-idee zal gaan werken of niet bij de doelgroep.

De breinscanner registreert welke hersendelen actief worden als proefpersonen iets te zien krijgen. Wanneer gebieden voor emoties als begeerte en vertrouwen geprikkeld worden (de nucleus accumbens), dan is er sprake van een hogere koopintentie. Het enige wat een verkoop dan nog in de weg kan staan, is een oplichtend pijncentrum (de insula). Dan is de prijs te hoog.

Een fMRI scan is een 3 dimensionaal plaatje dat laat zien waar er wanneer in de hersenen zuurstofrijk bloed aanwezig is. Dit toont aan dat er op die plek activiteit is geweest. De fMRI meet onderscheid tussen zuurstofrijk en zuurstofarm bloed op basis van hun aantrekkingskracht tot de MRI-magneet.

De beslissing om een product voor een bepaalde prijs te kopen kan worden voorspeld met behulp van een relatief simpele lineaire combinatie van de hersenactiviteit in drie gebieden:
1. De nucleus accumbens, een gebied in ons brein dat reageert op beloningen
2. De insula, die alle vormen van pijn verwerkt en opvallend genoeg ook de “prijspijn”
3. De mediale prefrontale cortex, waar het brein op basis van een afweging tot een eindoordeel komt

Er zijn drie koopknoppen in ons brein, waardoor het moment van afweging door het onderbewuste overgaat in fysieke aankoop:
1. Het product zorgt voor begeerte
2. De prijs zorgt voor meer of minder pijn
3. De integratie van deze twee processen zorgt voor een consumptieve beslissing.

Er worden 14 emoties weergegeven, waarvan wetenschappelijk vaststaat dat zij direct van invloed zijn op het koopgedrag. Het brein denkt nu eenmaal niet in woorden. Belangrijk is dat de geteste voorstellen begeerte en vertrouwen “aanzet”, twee belangrijke beïnvloeders van de koopintentie. Ook vertelt de fMRI scanner of de beoogde acteur een klik heeft met het merk en of deze als betrouwbare vertolker van de boodschap wordt gezien.

Het onderzoek brengt niet alleen de hersengebieden in kaart die van invloed zijn bij het koopproces, maar laat ook zien dat de koopintentie kan worden voorspeld. Het onderbewuste blijkt een veel betere voorspeller te zijn dan het bewustzijn, dat bij rationeel marktonderzoek een kleine 20 procent goed weet te voorspellen, terwijl dat bij de MRI-scanner in de meeste gevallen zelfs meer dan 70 procent scoort.